Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп натисна за по-големи разходи за отбрана в НАТО (ВИДЕО)

12 юли 2018, 15:08 часа • 1476 прочитания

И вторият ден от срещата на върха на НАТО не премина без американският президент Доналд Тръмп отново да се прояви.

Държавният глава на САЩ предизвика среща на лидерите на страните-членки на Алианса при затворени врати, на която изрично е настоял финансовият ангажимент за отбрана в рамките на НАТО от 2% от БВП да бъде постигнат по-бързо, отколкото е прието в момента – до 2025 година. Конкретно Тръмп се е обърнал към германския канцлер Ангела Меркел с такова искане, но самата Меркел коментира, че Германия, както и всички членки на НАТО, имат ясен ангажимент и ще го следват. Германският канцлер каза, че планът на страната ѝ е да увеличава поетапно военните разходи и този план ще бъде следван, предаде ТАСС.

На пресконференцията си през днешния ден Тръмп каза, че бил постигнат "огромен прогрес" и добави, че  без САЩ, бил постигнат ангажимент за допълнителни 33 млрд. долара разходи за отбрана в рамките на НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг щял да уточни официално какъв точно е допълнителният ангажимент в числа, но можел да достигне и 40 млрд. долара. "Сега вече САЩ са третирани честно", обобщи американският президент, който добави и, че щяло да се харчи по-бързо. В крайна сметка Тръмп посочи, че би могъл да извади САЩ от НАТО и без съгласието на Конгреса, но от това нямало нужда.

Надявам се, че ще се разберем с Русия, другите също мислят така, завърши Тръмп разказа си за втория ден от срещата. На изричен въпрос дали е успял да постигне отстъпки от Меркел що се отнася и до "Северен поток 2", американският президент отговори, че това все още е висящ въпрос. "Може би всички ще имат по-добри отношения с Русия и ще има много по-малко проблеми с тръбата (бел. ред. - "Северен поток 2")", обобщи Тръмп неяснотата.

"Путин представлява Русия, а аз представлявам Америка. Той ми е конкурент, вече го казах. Но може би някога ще ми стане приятел", каза американският държавен глава по адрес на руския президент. Тръмп допълни, че на срещата си с Путин в Хелзинки двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия, в Украйна и също приписваната на Русия намеса в американските избори. Американският президент каза, че не очаква много от тези разговори.

Освен това Тръмп предупреди съюзниците си от НАТО, че "имиграцията превзема Европа".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес