Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп нареди ограничения, с които засяга руски компании като "Калашников"

27 октомври 2017, 18:30 часа • 10130 прочитания

Американското правителство официално изпрати до Конгреса списък с технически указания за налагане на санкции, касаещи 39 руски компании – 33 оръжейни и 6 разузнавателни, предаде телевизия ABC. Санкциите са резултат от приетото ново законодателство от САЩ за налагане на ограничения върху Русия, Иран и Северна Корея.

Според в. The New York Times, сред компаниите, върху които ще бъдат наложени ограничения, е и "Калашников“. В списъка е също и производителят на самолетите "Сухой" и "Туполев", както и основният руски износител на оръжие "Рособоронекспорт".

Представители на американското правителство обаче казват, че този списък не е документ за окончателно налагане на санкции, а по-скоро оценката на правителството на САЩ за организации и хора, "които работят за или от името на отбранителния и разузнавателния сектор на Руската федерация". Съгласно закона в САЩ обаче, всеки американски гражданин или всяка компания с дейност в Съединените щати може да се окаже обект на санкции от страна на американската държава.

Освен това, американското правителство определя с техническите указания, че случаите на "значима транзакция", при които със сигурност ще бъдат налагани санкции, ще се оценяват и по тях ще се вземат решения индивидуално т.е. случай по случай. Става въпрос за "значима" от гледна точка на отражението върху националната сигурност на САЩ и руските оръжейни компании и разузнавателни организации. Това дава възможност да бъде оспорено, че дадена сделка или транзакция е "значима".

Всъщност, администрацията на Тръмп закъсня със списъка с технически указания, който трябваше да внесе четири седмици след приемането на законодателството за възможно налагане на нови санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Американското правителство обаче се оправда, че става въпрос за сложен процес и е трябвало да бъдат ясно изяснени в кои случаи има наказания и какви са последствията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес