Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп набляга на Twitter политиката за американския бюджет

21 януари 2019, 08:08 часа • 1166 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да упражни "голям натиск", за да депортира милиони нелегални имигранти, ако не получи 5,6 млрд. долара за своята гранична стена - думи, които бяха счетени за прикрита заплаха към демократите във връзка с липсата на бюджет за правителството на САЩ.

След като му беше отказан "компромисът", Доналд Тръмп заплаши лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси: "Внимавай, Нанси!". Президентът на САЩ предупреди Пелоси да "внимава", след като тя и лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър отхвърлиха "компромисите", предлагани от президента, в опит да сложи край на едномесечната блокада.

В телевизионно предаване на живо Тръмп предложи да удължи защитата на някои мигранти без документи, в замяна на финансиране на стената по границата между Съединените щати и Мексико, посочва БГНЕС. Демократите бързо отхвърлиха предложението като "глупава идея", а Пелоси заяви, че това е "компилация от няколко предварително отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива".

Отговаряйки с тирада от реплики в Twitter, президентът лично атакува Пелоси и обвини партията ѝ в политически игри във връзка със стената преди президентските избори през 2020 година. Той пише: "Нанси Пелоси и някои от демократите вчера отхвърлиха предложението ми още преди да започна да говоря. Те не виждат престъпленията и наркотиците, те виждат само 2020 - в която няма да победят".

И още: "Нанси Пелоси се държи толкова неразумно и отиде толкова далеч наляво, че официално стана радикален демократ. Тя е толкова уплашена от "левите" в партията си, над която е загубила контрол".

След това президентът подхвърля към дългогодишния депутат от Калифорния: "Между другото, почистете улиците в Сан Франциско, те са отвратителни!"

В друг туит, очевидно насочен към консерваторите, критикуващи намерението му за разширяване на защитата на някои млади мигранти, Тръмп заяви, че не предлага "амнистия" за хора, които незаконно са влезли в страната. "Не, амнистията не е част от моята оферта, а е 3-годишно удължаване на отлагането на процедурата за пристигналите деца. Амнистията ще бъде използвана само за много по-голям договор, независимо дали е за имиграция или нещо друго", пише той.

Президентът каза още, че няма да има "голям натиск да се отстранят 11-те милиона, намиращи се в страната незаконно" и добави в очевидна заплаха: "Но внимавай, Нанси!"

Тръмп добави, че "все още размишлява" за предложението на Пелоси да отложи обръщението си за състоянието на нацията, насрочено за 29 януари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес