Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп казва за имунитета си пред Върховния съд на САЩ

29 февруари 2024, 05:45 часа • 1211 прочитания

Върховният съд на САЩ се съгласи да изслуша твърдението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че се ползва с имунитет срещу наказателно преследване, предаде БГНЕС.

Според Ройтерс това решение на Върховния съд ще спомогне плановете на Тръмп да забави наказателните процеси срещу себе си, докато се опитва да се върне на власт. Предполага се, че колкото повече се бавят наказателните производства срещу Тръмп, толкова е това по-изгодно за него. Ако той стане отново президент, би могъл да използва правомощията си, за да сложи край на наказателното преследване срещу себе си и потенциално да се помилва по предявените обвинения, пише БТА.

Върховните съдии спряха наказателното дело, което води срещу Тръмп специалният прокурор Джак Смит, и ще преразгледат решението на съд от по-долна инстанция. Става дума за решение, с което е отхвърлено искане на Тръмп да се признае, че разполага с имунитет, тъй като е бил президент в периода, в който предполагаемо е извършил действия, насочени срещу отмяната на победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

Специалният прокурор Джак Смит бе назначен през ноември 2022 г. През август миналата година той повдигна четири обвинения срещу Тръмп във връзка с предполагаемите опити за промяна на резултатите от изборите.

Още: "Политически лов на вещици": Тръмп атакува дело за измама

Пледоарии по делото

Най-висшият съд на държавата насрочи словесни пледоарии по делото, което е с високи политически залози. Предстоящото изслушване, което ще се проведе в седмицата, започваща на 22 април, допълнително ще забави процеса срещу него по обвинения в заговор за отмяна на изборите през 2020 година.

Тръмп трябваше да бъде съден на 4 март за заговор за подкопаване на резултатите от изборите през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън, но производството беше замразено, тъй като искът му за президентски имунитет премина през съдилищата.

Тръмп приветства решението на Върховния съд да разгледа делото, като каза, че „без президентски имунитет президентът няма да може да функционира правилно или да взема решения в най-добрия интерес на Съединените американски щати“. „Президентът трябва да бъде свободен да взема правилни решения. Той не трябва да се ръководи от страха от възмездието!“, написа Тръмп в публикация в своята платформа „Тру соушиъл“. Той е фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г.

Имунитет срещу наказателно преследване

Съгласявайки се да разгледа делото, доминираният от консерваторите Върховен съд, който включва трима съдии, номинирани от бившия президент републиканец, заяви, че не "изразява мнение по същество" на решението на по-нисша инстанция, която отхвърля искането за имунитет на Тръмп. В изявлението на съда се казва, че ще се обърне внимание на въпроса дали бивш президент има "имунитет срещу наказателно преследване за поведение, за което се твърди, че включва официални действия по време на неговия мандат".

Въпросът дали бивш президент на САЩ има имунитет срещу наказателно преследване е непроверен в американската юриспруденция, тъй като преди Тръмп никой бивш президент никога не е бил обвинен в престъпление. Това ще бъде едно от най-значимите дела по избирателния закон, достигнали до Върховния съд, откакто спря повторното преброяване на вота във Флорида през 2000 г., като републиканецът Джордж У. Буш изпревари с малко демократа Ал Гор.

Още: Електилна дисфункция в САЩ: Тръмп срещу Байдън

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес