Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп иска Путин да дойде в Белия дом, заканва се, че може да му е "най-големият враг"

20 юли 2018, 06:40 часа • 3446 прочитания

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп е наредил на своя съветник за националната сигурност Джон Болтън да отправи официална покана до Владимир Путин да посети САЩ, предаде БГНЕС.

"Президентът е поискал от Джон Болтън да покани президента Путин във Вашингтон тази есен", пише в своя Twitter акаунт прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. От Белия дом засега отказват да посочат точна дата или да дадат допълнителни подробности.

Същевременно Тръмп предупреди, че може да се превърне в най-върлия враг на Путин.

"Аз подходих към Русия много по-остро отколкото който и да е друг президент на САЩ от много години. Може би дори по-остро от всеки президент някога", отбеляза Тръмп по време на интервю за американската телевизия CNBC.

Според него предишният президент на САЩ Барак Обама не е бил нищо повече от едно "момче за бой на Русия". "Хубаво ще бъде ако се разберем с президента Путин. Но ако това не се получи, то аз ще бъда неговият най-върл враг", предупреди Тръмп.

На фона на тези думи обаче стана ясно, че стенограма от разговора между Доналд Тръмп и президента на Руската федерация Владимир Путин едва ли ще бъде някога публикувана. 

В отговор на журналистически въпрос американският държавен секретар Майк Помпео каза, че ще бъде удивен ако стенограмите от разговорите на Тръмп с Путин от Хелзинки или тези от разговорите с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Сингапур видят някога бял свят. Още повече, по думите му съдържанието на преговорите с КНДР "не са подходящи за публикуване".

Политическите противници на Тръмп от средите на Демократическата партия изразиха безпокойството си от разговора на четири очи, който американският президент проведе с руския си колега на 16 юли или този с лидера на КНДР, който се състоя през юни месец. Демократи дори предложиха в Конгреса да бъде извикан преводачът на срещата Путин — Тръмп в Хелзинки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес