Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп и Трюдо показаха различията си по отношение на бежанците

14 февруари 2017, 06:30 часа • 1484 прочитания

Американският президент Доналд Тръм и канадският премиер Джъстин Трюдо изразиха различията в позициите си по отношение на имиграцията и бежанците. Това стана по време на срещата между двамата, предаде БГНЕС.

Избягвайки да се критикуват, двамата ясно показаха, че стоят на различни позиции по темата. С уговорката, че „последното нещо, което канадците очакват от мен, е да дойда да поучавам друга страна“, канадският ръководител подчерта, че политиката му по тези въпроси ще е различна от тази на Тръмп. Той заяви, че Канада „смята да продължи с политиката си на отвореност към бежанците и да дава положителен пример за света“. Трюдо припомни, че Канада е приела 40 000 сирийски бежанци миналата година, но това в никакъв случай не е в разрез с опазването на сигурността на страната.

На другия полюс, Тръмп заяви, че „ние не можем да оставим лошите хора да влизат. Гражданите на нашата страна не искат това“, каза той и защити политиката си на „здрав разум“.

Публичното потвърждаване на политиката на двете държави съвпадна с операции срещу незаконни имигранти в САЩ, при които бяха арестувани 680 души. Според американския министър на националната сигурност на САЩ Джон Кели арестуваните са застрашавали обществената сигурност. От тези арестувани лица приблизително 75%, когато са били извън САЩ са били престъпници, осъдени за тежки престъпления като убийства и сексуално насилие при утежняващи вината обстоятелства, както и трафик на наркотици, побои и нападения.

Иначе Тръмп демонстрира повече готовност да си сътрудничи с Канада по отношение на търговията. "Ние поддържаме изключителни търговски отношения с Канада. Ще ги напаснем. Ще направим някои неща, от които ще се възползват и двете страни“, каза Тръмп, след като и по отношение на търговското споразумение НАФТА той изрази доста резерви. 

Предоговарянето на НАФТА обещава да бъде много сложно и Джъстин Трюдо подчерта значението на този тристранен договор за икономиката на Канада. Трюдо, който е привърженик на принципа на свободната търговия, предупреди за рисковете на протекционизма. Икономическите отношения между САЩ и Канада, които имат най-дългата обща граница в света, са дълбоки. Три четвърти от износа на Канада е за САЩ, а основно в Канада изнасят продукцията си трийсетина американски щата. „Двете страни ще останат винаги най-важни партньори една за друга“, подчерта Трюдо. „Днешните дискусии допринасят за засилване на значението на тази връзка е за канадците и за американците“, допълни той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес