Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп: И САЩ като ЕС трябва да глобяват технологични гиганти

10 юни 2019, 19:30 часа • 2801 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че американските регулатори трябва да следват водещия в това отношение Европейски съюз, като налагат огромни глоби на американските технологични компании, тъй като в сектора очевидно се случва нещо като монопол.

По време на широкообхватно интервю за CNBC, Тръмп беше попитан дали Google и Facebook създават опасения за конкуренцията и дали антитръстовите закони трябва да бъдат изменени, за да се справят с тях.

С витиеват отговор президентът разкритикува ЕС, че е насочил усилията си към американски технологични компании с огромни глоби като начин за получаване на "лесни пари", съобщи Politico. Google се сблъска с милиарди антитръстови глоби от блока, и освен това той и други технологични гиганти могат да понесат допълнителни санкции в рамките на широкообхватен нов закон за защита на личните данни на ЕС.

Въпреки това американският президент предложи САЩ да подражават на такива минали и условни действия на ЕС, като поддържането на компаниите наистина може да породи антитръстови тревоги.

"Те получават всички тези пари. Е, трябва да го правим - те са наши компании. Така че те действително атакуват нашите компании. Но ние трябва да правим това, което правят", каза президентът.

Тръмп също каза загадъчно: "Може би ще погледнем на това по различен начин. Имаме голям главен прокурор. Ще го погледнем по различен начин."

Забележките идват, когато регулаторите във Федералната търговска комисия и Mинистерството на правосъдието на САЩ оценяват антитръстовия контрол на технологичните гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon. По-рано Тръмп допусна, че Facebook, Apple и Amazon са в "силно антитръстова ситуация".

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес