Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп е принуден да води поредната битка в президентската си война

02 октомври 2018, 16:20 часа • 2117 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова ФБР цялостно да разследва обвиненията в сексуална агресия срещу номинирания от него кандидат за член на Върховния съд Брет Кавано, но изрази надежда това да не се превръща в "лов на вещици", предаде Associated Press.

На този етап Тръмп не оттегля подкрепата си от номинацията на Кавано. Американският държавен глава изрази желание проверката да бъде обстойна и категорично отрече обвиненията от страна на опоненти, за опити на Белия дом да я ограничава по някакъв начин.

"Нека ФБР да си свърши работата, но да не се бави, защото протакането е несправедливо спрямо семейството на Кавано", заяви Тръмп. Президентът подчертава, че съгласно поисканото от Сената, разследването трябва да приключи в рамките на по-малко от седмица.

Припомня, че кандидатът за върховен съдия Брет Кавано беше обвинен в сексуално посегателство от 51-годишната университетска преподавателка по психология - Кристин Блейзи Форд. В интервю за Washington Post тя заяви, че на купон в началото на 80-те години на миналия век е станала обект на сексуално насилие от страна на Кавано, който тогава учел в частна гимназия в околностите на Вашингтон. Според твърденията ѝ по време на купона, Кавано прекалил с употребата на алкохол, след което започна да я докосва без нейно желание и се опитал да съблече дрехите ѝ.

Кавано категорично отрече обвиненията и ги окачестви като "пълна лъжа" .

Впоследствие обвинения към Кавано отправиха още две жени. Джули Суитник твърди, че Кавано и един от приятелите му Марк Джъдж са опипвали и докосвали момичета без тяхно съгласие. Показанията ѝ гласят още, че тя е била жертва на групово изнасилване по време на купон, на който присъствал и Кавано.

Кавано е обвинен също, че е показал члена си пред колежка от университета по време на вечеря с много алкохол в Йейл.

Номинацията на Кавано е от много сериозно значение, защото ако бъде утвърден от Сената, той може да промени балансът на силите във Върховния съд. Към този момент, републиканците имат много малък превес (с 51 срещу 49 места за демократите) в Сената, който има последната дума по кандидатурите, предложени от американския президент.

Желанието на Тръмп беше разследването да приключи по-бързо и да се проведе финалния вот за утвърждаването на Кавано на пленарно заседание на Сената. Сенаторът от Републиканската партия Джеф Флейк обаче заяви, че подкрепата му на гласуването в Сената ще зависи от разследването, принуждавайки републиканското ръководство да отложи гласуването с една седмица.

Флейк е известен като критик на американския държавен глава. Той изрази негативно отношение относно срещата между Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки. Отношенията между Флейк и Тръмп допълнително се обтегнаха, след като двамата имаха противоречия относно митническите тарифи, наложени от Тръмп на редица съюзници на ЕС. В поредица съобщения в Twitter, непосредствено след като Тръмп подписа указа за митата, Флейк заяви, че те представляват "брак между две смъртоносни за икономическия растеж отрови - протекционизмът и несигурността".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес