Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп е готвил голям проект в Москва, докато се е състезавал за Белия дом

29 август 2017, 08:51 часа • 2331 прочитания

Компанията на Доналд Тръмп е водела преговори по време на американската предизборна кампания през 2015 и 2016 година за строителен проект на небостъргач в Москва, твърдят американски медии, предаде БГНЕС.

Личният адвокат на милиардера Майкъл Коен потвърди, че имало такива преговори и добави в изявление пред The New York Times и телевизионния канал HBC, че Доналд Тръмп е подписал собственоръчно писмо за намеренията през 2015 година. Коен твърди също, че е разговарял с него три пъти по тази тема, докато Тръмп все още е бил само кандидат на първичните избори.

Адвокатът потвърди, че една от тъмните фигури около Тръмп -  Феликс Сатър, който има криминално досие, го е посъветвал да напише писмо до говорителя на президента Врадимир Путин, Дмитрий Песков. Това е било във връзка с исканото разрешение за осъществяване на проекта. Такова не е било дадено и проектът е бил изоставен по-малко от две седмици по-късно. Той казва, че не си спомня дали е получил отговор на своето писмо.

Феликс Сатър е руски имигрант, отраснал в Бруклин. Той е бил в затвора за това, че е ранил човек при сбиване в бар. Той и Майкъл Коен са били приятели от детинство. Сатър е работел за организацията на Тръмп по различни проекти за недвижими имоти. Според The New York Times Сатър се е хвалел, че познава Владимир Путин и предричал, че проектът за "Тръмп Тауър Москва" ще бъде политически печеливш. "Нашият човек може да стане президент на САЩ и ние ще можем да дирижираме всичко", казвал Сатър. "Ще получа разрешение от целия екип на Путин, ще управлявам процеса", казва още той в съобщенията си.

Доналд Тръмп няколко пъти отричаше да има и най-малък финансов или икономически интерес в Русия. В същото време специална комисия разследва дали е имало тайно споразумение между членове на неговия предизборен екип и Русия за осигуряване на помощ от Москва в изборите. Администрацията на предишния американски президент Барак Обама обвини Москва в провеждане на кампания за дезинформация и хакерски атаки в ущърб на кандидатката на демократите за президентския пост Хилари Клинтън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес