Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп е готов със здравната реформа, ще лиши от застраховки милиони

14 март 2017, 08:40 часа • 1694 прочитания

Проектът на републиканската администрация за здравна реформа ще доведе до намаляване с 14 млн. души броят на здравноосигурените през 2018 година. Това става ясно от доклад на бюджетната комисия в Конгреса, предаде БГНЕС.

До 2026 година разликата с броя на осигурените по силата на здравната реформа на Обама ще достигне 24 млн. американци. Броят на хората без здравно осигуряване тогава ще е 52 млн. души. Ако законът за здравното осигуряване на бившия президент Барак Обама, познат като "Обамакеър", беше останал в сила дотогава, техният брой щеше да е 28 млн.

Текстът, който сега се дискутира в Конгреса, ще отмени "Обамакеър", ще намали федералната помощ за здравната система и ще премахне универсалното задължение за сключване на здравно осигуряване с цел да се либерализира още повече пазара и да се засили конкуренцията. Припомняме, че Обама въведе по-строги изисквания - например застрахователите да не могат да отказват застраховка на база това, че пациентът е имал предишно заболяване. Според предвижданията новият текст ще доведе до намаляване с 337 млрд. долара федералния дефицит през следващото десетилетие, или с 37 млрд. годишно. През 2016 година дефицитът бе около 590 млрд. долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес