Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трети ден: Още не е ясно дали шефът на предизборната кампания на Тръмп ще бъде осъден

21 август 2018, 06:20 часа • 1129 прочитания

И третият ден от обсъжданията на съдебните заседатели във Федералния съд в Александрия, Вирджиния, които трябва да решат делото срещу бившия шеф на президентската кампания на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп - Пол Манафорт, се оказа безплоден, предаде CNBC.

Съдебното жури все още не може да реши дали Манафорт е виновен или не по обвинения в данъчни и банкови измами. Заседателите този път работиха час повече от обичайното, но обсъждането на представените доказателства по делото ще продължи днес, 21 август.

Припомняме, че според обвинението Манафорт е укрил 65 млн. долара в банкови сметки в чужбина, които не е декларирал - в периода 2010 - 2014 година, както и че е лъгал, за да получи банкови заеми за няколко десетки милиона долара. Ако бъде признат за виновен, Манафорт може да получи присъда от 305 години затвор!

Досега заседателите поискаха още в първото заседание насоки от съдията на процеса - Елис. Насоките касаеха термина "основателно съмнение", но съдията поясни, че заседателите трябва да решат дали има съмнение в действията на Манафорт, основано на причина - относно банкови сметки в Кипър, където той е получавал пари заради работата си в подкрепа на бившия украински президент Виктор Янукович. Тънкият момент тук е, че Манафорт може да се измъкне, тъй като бизнесът му официално е разделен 50/50 с жена му Кейтлийн, а банковите сметки са създадени от друг човек и тъй като Манафорт няма 51% в компанията DMP International, с която е работил с Янукович, то не е задължително банковите сметки да са на негово име и да отиват в данъчната му декларация - според свидетелство на агент на ФБР. Задаването на въпроса за "основателно съмнение" ката експерти да коментират, че поне един от съдебните заседатели не е убеден в тезата на обвинението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес