Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ вирусолог в САЩ подаде оставка след скандал заради семейно тържество

23 декември 2020, 07:55 часа • 2171 прочитания

Д-р Дебора Биркс, висш служител в общественото здравеопазване на оперативната група към Белия дом за коронавируса заяви, че ще се оттегли от поста си след като стана ясно, че е празнувала със семейството си в Деня на благодарността. За това съобщава BBC, цитирана от БГНЕС.

Д-р Дебора Биркс, която е на 64 години, посочи като основание за решението си критиките, с които се е сблъскала заради семейно събиране в Делауеър.

„Това преживяване беше малко поразително“, каза тя. "Беше много труден момент за семейството ми".

Биркс е световноизвестна изследователка на СПИН и е работила за правителството на САЩ от времето на администрацията на Рейгън.

В интервю за американската новинарска мрежа Newsy, излъчено във вторник, д-р Биркс не уточни кога ще напусне поста си, но заяви, че ще помогне на идващата администрация на Байдън и "и тогава ще се пенсионира".

Тя призова американците в дните преди Деня на благодарността да ограничат сбирките до „вашето непосредствено домакинство“.

Но стана ясно, че самата тя е пътувала от Вашингтон до един от другите си имоти, на остров Фенуик в Делауеър, където към нея се присъединяват три поколения от нейното семейство от други две домакинства.

Д-р Биркс настояваше, че е посетила имота в Делауеър, за да го подготви за потенциална продажба, въпреки че призна, че е споделила празничен обяд със семейството си по време на посещението.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес