Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The New York Times: Оставката на Матис прави Тръмп "президент без ограничения"

21 декември 2018, 19:10 часа • 1871 прочитания

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли по-голямата част от силите на САЩ от Афганистан, е причина за подадената оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис, твърдят американски медии. Подобно решение Тръмп взе във вторник, когато обяви изтеглянето на американските сили от Сирия, с което отново не е съгласен Матис.

"The Wall Street Journal" посочва, че според решението на Тръмп, се предвижда изтегляне на 7 000 от общо 14-те хиляди американски войници от Афганистан, които са част от мисията на НАТО за подкрепа на афганистанските сили за сигурност в борбата срещу талибанските бунтовници и членовете на джихадистката групировка ИД.

Решението за намаляване наполовина на броя на американските войници в Афганистан, идва в момент, когато САЩ се опитват да постигнат мирно споразумение с талибаните. Според анализатори изтеглянето на американските сили от Сирия и Афганистан може да има сериозни геополитически последици в двата региона.

Под влияние на Матис и други влиятелни военни съветници, миналата година Тръмп неохотно се съгласи да изпрати допълнително няколко хиляди американски войници в Афганистан, след като талибаните започнаха да постигат успехи на бойното поле и да надделяват над афганистанските сили.

Снощи Тръмп обяви, че Матис ще напусне поста на секретар по отбраната в края на февруари и че скоро ще назове наследника му. В своето писмо Матис посочва, че се оттегля, за да може Тръмп да се сдоби със секретар по отбраната, чиито възгледи ще бъдат близки до неговите.

Матис добавя и че "се е отнасял с уважение" към съюзниците на САЩ и че е използвал средствата на американската мощ за осигуряване на обща отбрана.

Френският вестник "Le Parisien", цитиран от БГНЕС, оценява, че оттеглянето на Матис заради разногласия с новата военна стратегия за САЩ има по-голяма тежест от всички други оставки на членове на администрацията на Тръмп. Изданието посочва, че Матис и преди е имал разногласия с Тръмп, особено във връзка с отношението към американските съюзници и необходимостта от по-голяма бдителност към "злонамерени държави и стратегически конкуренти", като Русия и Китай, които "искат да променят света според собствените си авторитарни модели" .

В светлината на оставката на Матис "The New York Times" посочва, че по време на 23-месечното управление на държавата Тръмп се е опитвал да се освободи от всички, които "ограничават неговия нестандартен лидерски стил". Според вестника, с оставката на Матис Тръмп става "президент без ограничения - вариант, който сериозно разстройва дори и някои републиканци".

"Решението на Тръмп за изтегляне на около 7 000 войници от Афганистан предизвиква опасения в Азиатско-тихоокеанския регион, че САЩ се отказват от своята лидерска позиция в съюзите, изградени през последните десетилетия, които са от жизненоважно значение за стабилността и мира след Втората световна война".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес