Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тенеси екзекутира сляп убиец

06 декември 2019, 07:55 часа • 2730 прочитания

Сляп мъж беше екзекутиран в американския щат Тенеси, защото е изгорил до смърт бившата си приятелка, предаде БГНЕС.

Лерой Хол избра да бъде екзекутиран с електрически ток, а не със смъртоносна инжекция - избор, който Тенеси предлага на осъдените на смърт преди 1999 г. Той беше обявен за мъртъв в 19:26 местно време, съобщи АФП.

52-годишният Хол е осъден на смърт, след като през 1991 г. е осъден за подпалването на бившата си приятелка в автомобила ѝ.

Адвокатите на Хол спориха миналата година, че екзекуцията му ще "обиди човечеството", защото той е сляп. Усилията за обжалване на присъдата обаче бяха отказани и в сряда губернаторът на Тенеси Бил Лий отказа да помилва Хол.

"Правосъдната система обстойно преразгледа делото на Ли Хол в продължение на почти 30 години, включително с допълнително разглеждане и решения на Върховния съд на Тенеси вчера и днес", каза Лий в изявление. "Съдът и присъдата са основани на тези решения и аз няма да се намеся в това дело", заяви губернаторът.

Тенеси прекрати екзекуциите, чието изпълнение намалява в Съединените щати от 2009 година на фона на споровете около лекарствата, използвани при смъртоносните инжекции. Но южният щат възстанови практиката през 2018 година и оттогава е екзекутирал петима затворници, включително трима с ток.

Хол е 21-ият осъден на смърт, който е екзекутиран в САЩ през 2019 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес