Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните и САЩ - със споразумение за изтегляне на войски от Афганистан

26 януари 2019, 19:47 часа • 3355 прочитания

Представители на САЩ и радикалното движение на талибаните, по време на консултациите в Доха, се споразумяха за проект на договор за изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан, информира ТАСС. Според източник в талибаните, проектът на споразумението призовава за изтегляне на чуждестранни войски от страната в рамките на 18 месеца.

В края на декември The Wall Street Journal съобщи, че американският президент Доналд Тръмп нареди на Пентагона да подготви план за изтеглянето на около 7 000 американски войници от Афганистан. Въпреки това, ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом - Гарет Марки - по-късно каза, че президентът не е издал заповедта и не е взел такова решение.

Според официални данни, в момента в Афганистан има около 14 000 американски войници. Те, освен че участват в бойни операции, обучават и афганистанските сили, за да могат да се борят самостоятелно срещу терористите в бъдеще. В допълнение, 16 000 войници от други страни-членки на НАТО са разположени в страната, но те не участват в бойни операции, а действат като военни съветници.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес