Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдъд реши: Законът за достъпни грижи, по-известен като „Обамакеър”, остава

18 юни 2021, 07:20 часа • 1813 прочитания

Върховният съд на САЩ отхвърли подкрепеното от Тръмп оспорване от ръководените от републиканците щати Закон за достъпни грижи, по-известен като „Обамакеър”. Въпреки консервативните нагласи на съда, деветте му съдии отсъдиха със седем на два гласа, че оспорващите не са имали правно основание да поискат отмяна на закона, съобщава БГНЕС.

Това е третият път от 2010 г. насам, в който Законът за достъпни грижи е подложен на изпитание. Законът даде на милиони американци с ниски доходи достъп до медицинска застраховка. Той забранява на застрахователите да отказват покритие поради съществуващи условия. Решението не разглежда въпроса дали ключова разпоредба в закона е противоконституционна.

Правното оспорване на „Обамакеър” от Тексас и 17 други управлявани от републиканците щати беше подкрепено от бившия президент Доналд Тръмп, който обеща да отмени акта, след като беше избран за президент през 2016 г. По-рано този месец Белият дом заяви, че рекордните 31 000 000 американци сега са обхванати от системата на здравеопазване по реда на „Обамакеър”.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес