Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд в САЩ: Пентагонът няма право да наказва военни за отказ от ваксинация

04 януари 2022, 09:52 часа • 4255 прочитания

Федерален съдия на САЩ издаде предварителна заповед, с която забранява на Министерството на отбраната да наказва военноморския персонал, който отказва да се ваксинира срещу коронавирус, съобщава „Вашингтон пост“.

Решението е взето, след като през ноември организацията с нестопанска цел First Liberty Institute подаде съдебен иск срещу президента на САЩ Джо Байдън, министъра на отбраната Лойд Остин, министъра на военноморските сили Карлос дел Торо и Министерството на отбраната от името на 35 военнослужещи и трима резервисти във връзка със заповедта за задължителна ваксинация. Военнослужещите поискаха да бъдат освободени от ваксинация по религиозни причини без заплаха от последващо уволнение.

Според окръжния съдия Рийд О'Конър пандемията не дава право на правителството да нарушава свободите, които има всеки американец, и военнослужещите имат право да избягват ваксинация по религиозни убеждения.

"Загубата на религиозни свободи е по-голяма от предстоящите щети за флота... Дори най-тежките обстоятелства не могат да оправдаят загубата на конституционни права", цитира вестникът думите на съдията.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че Министерството на отбраната е запознато със съдебната заповед и я разглежда.

На 25 август министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди незабавно да започне пълна ваксинация на всички американски военнослужещи срещу COVID-19. Войниците се считат за напълно ваксинирани две седмици след прилагане на втория компонент на двуфазната ваксина за COVID-19 или две седмици след прилагане на единична доза от еднофазната ваксина. В средата на октомври Военноморските сили на САЩ обявиха, че военнослужещите, които не преминат пълна ваксинация срещу коронавирус до 28 ноември, ще бъдат уволнени. Крайният срок за пълното ваксиниране на резервистите от Военноморските сили беше 28 декември.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес