Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световни лидери в шок и ужас от щурма на Капитолия

07 януари 2021, 11:34 часа • 1975 прочитания

Световните лидери осъдиха щурма на Капитолия на САЩ от страна на поддръжници на президента Доналд Тръмп. Те заявиха, че са в шок от развихрилия се хаос в държавата, на която някога са разчитали за глобално лидерство.

„Позорни сцени в Конгреса на САЩ“, написа в туитър британският премиер Борис Джонсън - непоколебим съюзник на Вашингтон. „Съединените щати се застъпват за демокрацията по цял свят и сега е жизненоважно да има мирно и почтено предаване на властта“, смята той.

Други европейски съюзници бяха също ужасени от случващото се, което определиха като атака срещу американската демокрация. Някои подложиха Тръмп на остра критика.

„Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американските избиратели и да спрат да потъпкват демокрацията“, написа германският външен министър Хайко Маас в Туитър. Според него, „от подстрекателството произтичат насилствени действия“, а „презрението към демократичните институции има катастрофални последици“.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, който ръководи един от най-големите законодателни органи в света, също осъди сцените в Капитолия. Европейският съюз прекара четири трудни години, занимавайки се с администрацията на Тръмп, а неговите висши служители многократно са заявявали, че очакват по-добри отношения при новоизбрания президент Джо Байдън.

"Американската демокрация е под обсада; резултатите от изборите трябва да бъдат уважавани", подчерта върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел.

„Това е въстание. Нищо по-малко. Във Вашингтон ”, написа в туитър Карл Билд - бивш премиер на Швеция.

Съюзникът на САЩ в НАТО Турция също изрази загриженост заради сцените с гневни привърженици на Тръмп, нахлули в Капитолия в опит да осуетят утвърждаването на Байдън като нов президент. Хаосът принуди законодателите да напуснат сградата. В изявление на турското външно министерство се призовават всички страни в САЩ да използват „умереност и здрав разум“. „Ние вярваме, че САЩ ще преодолеят тази вътрешнополитическа криза със зрялост“, заяви министерството. В изявлението се призовават турските граждани в Съединените щати да се държат настрани от тълпите и протестите.

Тръмп отправи сдържан призив за мир доста след като началото на сблъсъците, но не призова поддръжниците си да се разпръснат.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис сподели в Туитър своята реакция за събитията във Вашингтон: „Изключително съм обезпокоен от насилието и ужасните събития, които се случват във Вашингтон, САЩ. Американската демокрация е устойчива, дълбоко вкоренена и ще преодолее тази криза.“

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес