Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици арестувани в Ел Салвадор заради схема за пране на пари

18 юли 2023, 06:25 часа • 1804 прочитания

Салвадорските власти обявиха, че са арестувани 110 членове на предполагаема международна група за пране на пари, действаща в централноамериканската страна, предаде АФП.

Властите в Салвадор съобщиха, че почти всички членове на схемата са граждани на Колумбия, като твърдят, че те не са се регистрирали като кредитори и са предлагали на жителите заеми с лихвен процент от 20%. Тези, които не са изпълнявали задълженията си, са получавали заплахи, а самоличността на някои от тях е била открадната от лихварите.

ОЩЕ: Футболен президент в ареста по дело за пране на пари

"Когато жертвите не могат да плащат, събирачите на дългове използват заплахи, а след това се преструват, че искат да им помогнат, като им казват, че дългът им ще бъде анулиран, ако си открият банкови сметки и им дадат кодовете си за достъп", се казва в изявление на полицията.

От 2021 г. насам мрежата е изпратила обратно в Колумбия повече от 20 млн. долара.

Парите, отпуснати на жертвите, са влезли в Ел Салвадор под формата на парични преводи и банкови транзакции, обясни главният прокурор Родолфо Делгадо.

"Подобни схеми за заеми "капка по капка" произхождат от колумбийските картели преди повече от две десетилетия и действат в няколко латиноамерикански държави", заяви министърът на правосъдието Густаво Виляторо, пише БГНЕС.

Освен 105-те колумбийци са арестувани аржентинец, гватемалец и трима салвадорци.

ОЩЕ: Задържаха бивш военен, участвал в масови убийства по време на гражданската война в Салвадор

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес