Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг доволен от учението Αir Defender 23

20 юни 2023, 21:12 часа • 1341 прочитания

Учението "Αir defender" изпраща послание, че Алиансът е готов да защити всеки сантиметър от територията си. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещението си в щаба на учението във военновъздушната база Ягел в Германия, предаде АФП.

"Това е най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО", каза той, цитиран от пресслужбата на НАТО. "Това учение изпраща много ясно послание, че НАТО е готова да защити всеки сантиметър от съюзническата територия и от съюзническото въздушно пространство", добави той. Според Столтенберг целта на учението е да предотврати конфликт, а не да го провокира.

Ученията "Air Defender 23" започнаха в Германия и съседните държави на 12 юни и по план ще продължат две седмици. Германия заяви, че в тях участват около 10 000 военнослужещи, включително 6000 от Германия. България също взе участие с изпращането на трима щабни офицери. Около 250 самолета участват в учението, което има за цел да репетира отблъскването на хипотетичен враг от изток.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес