Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спекулации в бразилските медии - Русеф ще бъде отстранена

31 август 2016, 07:50 часа • 1106 прочитания

Две трети от бразилските сенатори или 54 от 81 души открито заявиха, че ще подкрепят оставката на Дима Русеф, която временно бе отстранена от поста президент. Това пише на сайта си вестник "Фоля ди Сан-Паулу", като се позовава на собствено допитване сред законодателите, предаде БГНЕС.

Тази бройка е достатъчно, за да бъде приета оставката на Русеф. По-рано големите бразилски медии твърдяха, че отстраняването на Русеф се подкрепя от 51-53 сенатори – или с най-много един глас по-малко от необходимото за смяната на държавния глава.

Федералният Сенат (горната камара на парламента) на Бразилия започна последното заседание, на което трябва да се вземе окончателното решение за политическата съдба на Дилма Русеф, която е с български корени. Очаква се дебатите да продължат 17 часа.

Противниците на Русев мотивират искането за отстраняването ѝ с финансови нарушения, които тя извършила в първите месеци на втория си мандат. Става дума за подписани от Русеф укази за отделяне на държавни средства без консултации с парламента, както и за отлагане на плащанията на държавните банки. Според опозицията, тези действия са били опит за прикриване на бюджетния дефицит.

Русеф няколкократно подчертава, че е невинна, а инициативата за импийчмънт е политически мотивирана. В същото време нейни привърженици организираха протести акции срещу отстраняването й, те блокираха шосета в щатите Сан Паулу, Сеара и Риу Гранди ду Сул.

Ако Русеф бъде окончателно отстранена, временният държавен глава Мишел Темер ще довърши мандата ѝ до края на 2018 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес