Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специален прокурор, номиниран от Тръмп преди години, ще разследва Байдън

13 януари 2023, 10:15 часа • 1894 прочитания

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд избра интересно име, което в качеството си на специален прокурор да разследва президента Джо Байдън за откритите класифицирани документи. Това е Робърт Хър, който беше водещ адвокат в Министерството на правосъдието по време на администрацията на Доналд Тръмп, пише в. „Вашингтон Пост“.

Бившият президент номинира Хър за федерален прокурор на окръг Мериленд през 2017 г. и той заемаше тази длъжност до 2021 г., след което стана партньор в национална правна кантора във Вашингтон.

Припомняме, че преди няколко дни бяха открити класифицирани документи от времето на вицепрезидентството на Джо Байдън, които той е държал на различни места. Първата партида бе намерена в бивш кабинет на президента във Вашингтонския мозъчен тръст, като според CNN тя съдържа разузнавателни данни на САЩ за Украйна, Иран и Великобритания. Последната серия пък бе открита в гаража на Байдън в дома му в Уилмингтън, щата Делауер. Държавният глава обяви, че е изненадан.

Предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп – също е изправен пред разследване за пренасяне на класифицирани файлове във Флорида след края на мандата му.

Специалният прокурор по случая Робърт Хър участваше в разследването около руската намеса в американските избори през 2016 г. Той също така работеше в тясно сътрудничество с бившия заместник-главен прокурор на САЩ Род Джей Розенщайн в Министерството на правосъдието, а преди това беше специален асистент на сегашния директор на ФБР Кристофър Рей.

Назначението на 49-годишния Хър според главния прокурор на САЩ „демонстрира, че Министерството на правосъдието е независимо и се ръководи само от фактите и закона“.

В Мериленд Хър си създаде име на ловец на корупция. Бившата кметица на Балтимор например бе осъдена на три години затвор по инициатива на американския прокурор. Сега той ще разследва дали при случая с Байдън има престъпление.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес