Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След урагана "Хелън": Югоизточната част на САЩ се възстановява (ВИДЕА)

30 септември 2024, 06:11 часа • 703 прочитания

Проливните дъждове, предизвикани от урагана "Хелън" в САЩ, оставиха много хора блокирани или без дом в момент, когато започват усилията по справянето с последиците от мощната буря, която по информация от CNN е причинила смъртта на близо 100 души, предаде Асошиейтед прес.

ОЩЕ: Истинско бедствие: Ураганът "Хелън" уби десетки и остави Югоизтока на САЩ без ток (ВИДЕО)

Какви щети нанесе "Хелън"?

"Хелън" причини разрушения за милиарди долари в обширни райони от югоизточната част на САЩ. Повече от 2 млн. потребители все още бяха без ток снощи. 

Наводненията, които доведоха до блокирани пътища и прекъснати електропроводи, изолираха силно пострадалия град Ашвил в Северна Каролина.

"Хелън" достигна бреговете нащата Флорида като ураган от четвърта категория късно в четвъртък, след което бързо премина през Джорджия, Южна Каролина, Северна Каролина и Тенеси, изкоренявайки дървета, разрушавайки домове, причинявайки излизания на реки от бреговете им и препълвайки язовири.

Смъртни случаи в резултат на бурята са били регистрирани във Флорида, Джорджия, Северна Каролина, Южна Каролина и Вирджиния.

Началникът на американската федерална агенция за справяне с последствията от бедствия Дийн Крисуел заяви, че агенцията е активно ангажирана в шест щата след урагана "Хелън", като отговаря на исканията на губернаторите и спешните служби на щатско ниво.

Крисуел посочи, че нуждите са различни в шестте щата, в които е обявено бедствено положение и потвърди, че условията в района на планината Апалачи в Северна Каролина, Тенеси и Вирджиния са особено тревожни.

"В западната част на Северна Каролина все още е много активна мисията по търсене и спасяване", каза Крисуел. " И знаем, че има много общности, които са откъснати от света просто поради географските особености", добави той.

ОЩЕ: Ураганът "Хелън" приближава Флорида

Блокирани пътища и разрушени мостове продължават да държат някои общности изолирани, а сериозните повреди в комуникационните системи затрудняват жителите да се обаждат при спешни случаи или да се свързват с когото и да било.

Рой Купър, губернатор на Северна Каролина, заяви, че щатът работи възможно най-усилено, за да достави храна и вода на стотици хиляди хора, блокирани и изолирани от урагана "Хелън" в планините, като спасителните дейности продължават.

Белият дом каза, че президентът Джо Байдън е бил информиран за последиците от урагана и ще посети засегнатите от "Хелън" райони тази седмица, стига това да не попречи на спасителните и възстановителните операции.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес