Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След касапницата в Далас има извънредни мерки, излезе версия за тероризъм*

08 юли 2016, 09:30 часа • 5772 прочитания

Полицията в Далас съобщи, че пети полицай е загинал при престрелката след протестите срещу полицейското насилие срещу чернокожи. При стрелбата са ранени 11 служители на реда, като досега се съобщаваше за починали четирима от тях.

„Изгубихме още един. Паднал полицай“, написа в „Туитър“ полицията на Далас.

Американската федерална авиация ограничи извършването на полети над Далас, където по-рано четирима полицаи бяха убити.

„Пилоти не могат да извършват полети в тази зона“, съобщиха от службата. „Разрешени във въздушното пространство са само помощни военновъздушни операции под ръководството на полицията в Далас“, се казва още в съобщението.

Ограниченията са в сила до 13:30 българско време и обхващат радиус от 2,5 морски мили, пише БГНЕС.

Властите в Далас посочват, че към момента са задържани двама заподозрени във връзка с убийствата на полицаите – единият се е предал сам, а другият е бил заловен след престрелка с полицията. Съобщава се за открит съмнителен пакет в близост до мястото, където е задържан вторият заподозрян. На мястото има изпратени специални екипи на силите за сигурност.

Според полицията единият от заподозрените твърди, че е поставил бомби. Той е обкръжен от полицаи в центъра на града, като се разменят изстрели между двете страни. Освен това има подозрения, че поне още един човек е участвал в нападенията над полицаи в Далас, предаде AP.

Директорът на полицията в Далас Дейвид Браун посочи, че по всяка вероятност убийствата на полицаите са “стрелба от засада”. По думите му в тях са участвали двама души снайперисти, които са стреляли от по-високи позиции. Вече има версия, че става въпрос за тероризъм - под прикритието на протестните шествия.

Протестите избухнаха след двете отделни убийства на двама чернокожи от полицаи в Луизиана и Минесота. През последното денонощие в много големи американски градове се събраха големи групи протестиращи.

В щата Минесота в сряда полицаи застреляха 32-годишния чернокож Филандо Кастиле. Той бе ранен с няколко изстрела на волана на колата си, след като бе спрян от пътни полицаи. В автомобила, освен Кастиле, бяха жена и дете. Кастиле почина в болница от раните си.

Инцидентът се случи скоро, след като Министерството на правосъдието в САЩ започна разследване на убийството във вторник от двама полицаи на 37-годишния чернокож Елтън Стърлинг в град Батън Руж, щата Луизиана.

*Обновена в 10:54 часа 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес