Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След инвестиция на Tesla биткойнът литна нагоре

08 февруари 2021, 16:57 часа • 2062 прочитания

Биткойнът достигна рекордните близо 45 000 долара в понеделник, след като производителят на електрически автомобили Tesla на Илън Мъск инвестира 1,5 милиарда долара в цифровата валута, съобщи АФП.

Биткойнът достигна 44 795,20 долара в ранния следобед, преди леко да „поевтинее” до 44 207,95 долара.

Криптовалутата е нараснала с около 50 процента от началото на годината.

„Това е може би едно от най-големите развития за криптовалутната индустрия“, отбеляза Фавад Разакзада, анализатор в ThinkMarkets.

„Теsla ще бъде основен играч в автомобилната индустрия и ако започне да приема биткойни като начин на плащане, това ще даде допълнителна легитимност на цифровата валута.“

„Тъй като все повече и повече компании започват да приемат биткойни, това ще доведе само до допълнително увеличаване на търсенето на пазар, който е ограничен в предлагането“, добави Разагзада. "Следователно дългосрочната перспектива за биткойна остава възходяща, дори ако започва да изглежда доста скъпа като платежно средство."

Ходът на Тесла идва след като миналата седмица изпълнителният директор Мъск просто вкара в акаунта си в Туитър "#bitcoin".

Само на 12 години, биткойнът отбелязва светкавичен ръст от март, когато беше 5000 долара.

Гигантът за онлайн плащания PayPal заяви, че ще позволи на притежателите на акаунти да използват криптовалута. Редица централни банки отговориха на нарастването на криптовалутите и намаляващото глобално използване на пари в брой, като обявиха планове за цифрови единици, подкрепяни от банки.

Нерегулиран от никоя централна банка, биткойнът се превърна в привлекателна възможност за инвеститори с апетит към екзотиката - въпреки че престъпниците също с удоволствие ще „слязат под радара”, доколкото никой регулатор не контролира криптовалутата.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес