Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ситуацията в Хаити става взривоопасна

15 февруари 2019, 07:37 часа • 5036 прочитания

Най-малко седем души са загинали при масовите протести, които заляха карибската държава Хаити, съобщи колумбийският портал Vanguardia, цитиран от БГНЕС.

Протестите продължават вече седмица, а последната им жертва е млад мъж, който е убит само на няколко метра от президентския дворец в Порт-о-Пренс. Журналист също беше ранен в сблъсък между полицията и демонстрантите.

По-голямата част от протестиращите са от най-бедните райони на страната. Те настояват за оставката на президента Жовенел Мойс, обвинявайки правителството, че не е успяло да предостави на гражданите най-необходимото. В някои райони демонстрантите са издигнали барикади и настояват държавният глава да даде отговори по обвиненията за корупция и кражба на обществени средства в размер на 2 милиарда долара, предназначени за развитието на бедната държава в Карибския басейн.

През изминалата нощ президентът Мойс проговори за първи път. В реч, излъчвана на живо по държавната телевизия, той заяви, че няма да остави страната в ръцете на въоръжените банди и наркотрафикантите.

Междувременно стана известно, че размириците в Хаити са засегнали стотици туристи от Канада, които почивали в един от местните хотели. Както съобщава сайтът Notimex, множеството от протестиращи е блокирало магистралата, водеща към летището. Така канадците не успели да стигнат до аерогарата и изпуснали самолета.

Държавният департамент на САЩ препоръча на гражданите да не посещават Хаити заради продължаващите размирици. САЩ вече отзова по-голяма част от дипломатите си в посолството в Хаити.

"В момента има масови, насилствени и непредвидими протести в Порт-о-Пренс и в други градове на Хаити. Заради демонстрациите, на 14 февруари 2019 година, Държавният департамент нареди по-голяма част от служителите на посолството на САЩ и техните семейства да напуснат страната", се казва в изявление на Държавния департамент.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес