Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли дипломатически бойкот от САЩ за Олимпийските игри в Пекин?

02 декември 2021, 02:00 часа • 1668 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън проучва въпроса за дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин.

„Относно олимпийските игри. Нямам какво да добавя към казаното от президента Байдън, освен че той обмисля този въпрос“, каза високопоставен говорител на Държавния департаментв специално интервю. Темата за дипломатически бойкот на игрите от западните страни ще бъде обсъждана на срещата на високо ниво между САЩ и ЕС за Китай във Вашингтон, предаде БГНЕС.

На 16 ноември по време на разговор с репортери Байдън също не даде еднозначен отговор на въпроса дали администрацията на Вашингтон ще изпрати делегация на Олимпийските игри. В същия ден колумнистът на Washington Post Джош Рогин потвърди, че вестникът планира да обяви дипломатически бойкот на Олимпийските игри.

През май тази година председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси призова международната общност за дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Китай. Според нея лидерите на водещите страни в света трябва да се въздържат от участие в състезания. Причината са масовите репресии, приписвани от КНР в Синдзян-Уйгурския автономен район. Пекин категорично отхвърля подобни обвинения. В същото време Националният олимпийски комитет на САЩ се противопостави на бойкота.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес