Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест души са убити в училище в САЩ при целенасочена атака

28 март 2023, 06:18 часа • 2158 прочитания

Тежко въоръжен бивш ученик откри стрелба и уби три малки деца и трима служители в частно начално училище в Нешвил, което изглеждаше внимателно планирано, преди да бъде застрелян от полицията, предаде АФП.

Началникът на полицията Джон Дрейк назовава заподозряната като Одри Хейл - 28-годишна жена, която според полицейския служител се идентифицира като транссексуална. Тя е имала карти на училището, оставила е манифест и е била "подготвена за конфронтация с органите на реда", заяви полицейският началник пред репортери.

Въоръжена с поне два автомата и пистолет, Хейл е влязла в училището "Christian Covenant" от страничен вход. Твърди се, че е стреляла през вратата - според полицията е произвела множество изстрели, докато е напредвала през сградата.

Полицаите са били на мястото на инцидента в рамките на около 15 минути след получаването на първото спешно обаждане около 10:00 часа.

Полицията идентифицира шестте жертви, като едно от трите деца е било на осем години, а две - на девет, а убитите служители са били на възраст от 60 до 61 години.

Стрелбите в училища са често срещани в САЩ, където през последните години рязко се увеличи разпространението на огнестрелни оръжия.

Президентът Джо Байдън определи последната стрелба като "отвратителна" и заяви, че насилието с огнестрелни оръжия разкъсва "душата" на нацията. Той призова Конгреса да приеме забрана на „щурмовите“ оръжията, които обикновено се използват при масови стрелби. "Това разкъсва нашите общности, разкъсва душата на тази нация, разкъсва самата душа на нацията", каза той, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес