Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Америка под снежна покривка до 1,5 метра (ВИДЕО и СНИМКИ)

30 септември 2019, 09:40 часа • 5029 прочитания

Силни снеговалежи в Северна Америка. Канада и Северните щати на САЩ са затрупани от рекордна снежна покривка, която на места достига 1,5 метра. Силните ветрове създават условия и за поледици в някои райони.

Извънредно положение е обявено в щата Монтана. Заради снега са станали много катастрофи, а магистралите са затворени. Няма още данни за пострадали при инцидентите. Властите се надяват при затворени пътища да успеят да разчистят снега. Очаква се да паднат още 30 до 60 см сняг.

Губернаторът на Монтана Стив Бълок обяви, че температурите се очаква да паднат през нощта до минус 6,6 по Целзий или повече в западна Монтана и северната и централната част на Айдахо. Той определи бурята като "безпрецедентна" за месец септември. Затова властите в засегнатите райони били изненадани, но щатските и местните служби полагат всички усилия, за да опазят здравето и сигурността на жителите.

Предупреждение за още по-силен снеговалеж е в сила за западната част на Монтана и за планинските райони на северен Вашингтон и северно Айдахо. Под заплаха са и райони на Калифорния, Невада, Уайоминг и Орегон.

В Канада ситуацията е още по-тежка. Десетки полети са отменени на Летището в град Калгари. В района са станали над 170 катастрофи. Само в една от тях са участвали 16 автомобила. Пострадали са 13 души. Властите призоваха гражданите при възможност да не пътуват и да не използват личните си автомобили.

Според канадските синоптици в района на град Калгари до понеделник на обяд ще паднат още до 25 см сняг. Метеоролозите отбелязват, че зимата и друг път е идвала рано - като например през 2014 г., когато на 8 септември в Калгари са паднали 10 см сняг.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес