Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатът се отказа да разпитва сина на Тръмп и шефа на предизборната му кампания

27 юли 2017, 09:06 часа • 1257 прочитания

Правосъдната комисия на Сената в САЩ, която е една от структурите, занимаващи се с евентуалната руска намеса в американските президентски избори, се отказа да изслушва Доналд Тръмп-младши и ръководителя на кампанията на Доналд Тръмп – Пол Манафорт. Комисията обаче ще разгледа документи, представени от двамата, информира CBS.

Освен това, сенаторите няма да изслушват и Глен Симпсън, който е съосновател на компанията Fusion GPS. Това е компанията, наела британския шпионин Кристофър Стийл да изготви скандалното досие на Доналд Тръмп, в което се описват скандални връзки на американския милиардер с Кремъл.

Според сенатор Чък Грейси, който е председател на правосъдната комисия на Сената, Fusion GPS е била един от активните лобисти за отмяна на закона "Магнитски". Този закон беше приет след смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина в ареста в Русия и който направи разследване, показващо корупция по високите етажи на властта в Русия – по-точно финансова измама по отношение на инвестиционния фонд Hermitage Fund на стойност 230 млн. долара. Кремъл обаче има съвсем друга версия – един от ръководителите на фонда, Уилям Броудър, е вършил измами и е нарушил руския закон, купувайки акции на "Газпром" чрез сложна схема, без да е получил разрешение от руското правителство, както гласи законът в Русия, а след това е спечелил милиони от сделките. Законът "Магитски" налага визови санкции срещу руските държавни служители, отговорни за смъртта на Магнитски според САЩ. Русия пък забрани на американски граждани да осиновяват руски деца.

За разлика от Глен Симпсън, пред сенатската комисия се яви точно Броудър – яростен защитник на закона "Магнитски", като той ще свидетелства и днес (27 юли). Версията на Броудър е, че руската адвокатка Наталия Веселницкая, която се срещна в "Тръмп тауър" с Доналд Тръмп-младши, Пол Манафорт и зетя на Тръмп – Джаред Къшнър, е в основата на кампания срещу закона "Магнитски" и затова е била пратена в САЩ. Оказа се, че Веселницкая е имала временно разрешение за пребиваване от правосъдния министър по времето на Обама – Лорета Линч, но то е изтекло далеч преди срещата ѝ със сина и зетя на Доналд Тръмп.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес