Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатът на САЩ прие санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток"

17 декември 2019, 22:15 часа • 8047 прочитания

Сенатът на САЩ отправи ясен сигнал, че руските "Северен поток 2" и "Турски поток" ще имат сериозни проблеми със санкциите, съобщи Associated Press.

Белият дом смята, че газопроводът засилва влиянието на Русия в Европа.

Санкциите срещу "Северен поток 2" са част от одобрения законопроект за отбрана за 2020 г. В него са включени и санкции срещу проекта "Турски поток", отбелязва ТАСС. А какво по същество представляват санкциите - припомнете си в този материал!

Пентагонът получава 635 млрд. долара. Общите разходи за отбрана на САЩ достигат 738 млрд. долара - с 3.1% повече спрямо 2019 г. Това е един от най-големите военни бюджети в историята на САЩ.

Други 71,5 млрд. долара трябва да бъдат използвани за продължаване на военни операции в Афганистан, Сирия, Йемен и противодействие на терористите в други страни.

Освен това се предвижда 31,5 млрд, долара да бъдат изразходвани за поддържане на боеспособността на ядрените оръжия и тяхното модернизиране чрез Министерството на енергетиката на САЩ, както и други разходи за отбрана.

Документът забранява прехвърлянето на изтребители от пето поколение F-35 в Турция, той съдържа параграф, в който се посочва, че придобиването от Анкара на руски зенитно-ракетни системи С-400 е подчинено на закона "За противодействие на руското влияние в Европа и Евразия", който предвижда въвеждането на санкции от президента Тръмп срещу Ердоган.

Законодателите разрешиха на Пентагона да "харчи до 30 млн. долара за съхранение на шест турски F-35, които преди това бяха използвани за обучение на турски пилоти" в авиобазата на САЩ, преди Анкара да бъде изключена от тази програма поради закупуването на С-400.

Законът съдържа и разпоредби, чиято цел е да бъдат наказани Русия, Турция и Китай, както и строги мерки срещу сирийското правителство и тези, които го подкрепят.

Закупуването и разполагането на нови ракети със среден и по-малък обсег на земя обаче е забранено.

На 11 декември Камарата на представителите гласува бюджета за отбрана, сега той трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Американският лидер изрази готовността си да подпише законопроекта веднага след като бъде приет от двете камари на Конгреса.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес