Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатор говори над 15 ч. пред Конгреса на САЩ (ВИДЕО)

06 април 2017, 09:35 часа • 1754 прочитания

Американският сенатор от Демократическата партия на САЩ Джеф Мъркли изнесе една от най-дългите речи в историята на Сената, съобщават световни агенции.

Той говори 15 часа и 28 минути в сряда против номинацията на американския президент Доналд Тръмп за съдия от Върховния съд.

За днес лидерите на Републиканската партия в Сената са запланували важно процедурно гласуване на номинацията на Нийл Горсъч.

Повечето демократи се заканиха, че ще блокират консервативния съдия. Показаната от Мъркли издръжливост демонстрира категоричната опозиция на демократите.

Двете партии влязоха в сериозен сблъсък за номинацията на Горсъч. Опозиционните демократи твърдят, че имат достатъчно гласове, за да използват блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р).

60 гласа са необходими, за да бъде преодолян този прийом и да завърши дебатът в 100-местния Сенат. Тъй като републиканците държат 52 места, те се нуждаят от подкрепата на осем демократи. До момента само четирима демократи са решили да подкрепят номинацията.

Потвърждаващият вот е заплануван за петък, тъй като Конгресът се оттегля за две седмици.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес