Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ за първи път ще пратят на Киев противовъздушните ракети Sea Sparrow (ВИДЕО)

06 януари 2023, 14:39 часа • 7338 прочитания

Сред оръжията, включени в най-новия пакет от военна помощ за Украйна на стойност близо 3 млрд. долара, САЩ за първи път предоставят на Киев противовъздушни ракети Sea Sparrow с радарно насочване, съобщава Politico.

Sea Sparrow могат да бъдат изстрелвани от море или от земя, за да прехващат самолети или крилати ракети. САЩ и повечето съюзници използват версията, монтирана на кораби. Очаква се обаче Украйна да използва наземната версия, която в момента се ползва по този начин само от Тайван, според информация на медията.

Два източника на изданието заявяват, че украинските военни са намерили начин да модифицират своите пускови установки БУК от съветската епоха, за да изстрелват Sea Sparrow.

RIM-7 Sea Sparrow е американска корабна противовъздушна и противоракетна оръжейна система с малък обсег на действие, разработена в началото на 60-те години на миналия век на базата на ракетата "въздух-въздух" AIM-7 Sparrow като леко оръжие за "точкова отбрана".

След въвеждането си Sea Sparrow претърпява значително развитие и се превръща в автоматизирана система, подобна на други ракети на ВМС на САЩ като RIM-2 Terrier. Сега ракетата прилича на AIM-7, но е по-голяма, по-бърза и включва нов търсач и система за изстрелване, подходяща за вертикално изстрелване от съвременни военни кораби.

50 години след разработката си Sea Sparrow остава важна част от многопластова система за противовъздушна отбрана, осигурявайки компонент с малък/среден обсег на действие, особено полезен срещу ракети с морско базиране.

Sea Sparrow не са единственото ново оръжие, което САЩ ще изпратят на Украйна като част от новия мащабен пакет военна помощ. Той ще включва бойни машини "Брадли", потвърдиха американски представители на 5 януари. "Брадли" е бронетранспортьор, предназначен за транспортиране на войски в бойни действия, който може да изстрелва и противотанкова ракета.

Пакетът за военна помощ се разглежда като безпрецедентен по своето съдържание. Той предоставя на Украйна нови смъртоносни и мощни оръжия, за да се защити от руската агресия.

Страните от ЕС също обещаха да увеличат помощта си за Украйна в опит да ѝ помогнат да постигне пробив във войната. На 4 януари Париж обяви, че ще изпрати произведени във Франция бронирани бойни машини AMX-10 RC, понякога наричани леки танкове.

Германия възнамерява да предостави на Украйна бойни машини на пехотата Marder, както и ПВО-система Patriot, каквато и САЩ пращат на Киев.

ОЩЕ: "Унищожители на танкове": какви бойни машини ще пратят Франция и САЩ на Украйна?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес