Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ съдят Visa за предполагаеми монополни практики

24 септември 2024, 22:20 часа • 424 прочитания

Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстово дело срещу Visa, в което твърди, че компанията незаконно поддържа монопол върху мрежите за дебитни карти в САЩ.

Според иска, подаден във федерален съд в Ню Йорк, практиките на Visa са довели до милиарди долари допълнителни такси за американските потребители и предприятия, като същевременно забавят иновациите в екосистемата на дебитните плащания.

Искът идва след години на проверки от страна на антитръстовите органи на САЩ на бизнес практиките на Visa, предаде БГНЕС.

„Твърдим, че Visa незаконно е натрупала правомощия да извлича такси, които далеч надвишават тези, които би могла да начислява на конкурентен пазар“, се казва в изявление на главния прокурор Мерик Гарланд.

Още: САЩ упорито пренебрегват националния си дълг преди изборите

Според съдебния иск Visa събира около 8 млрд. долара мрежови такси за дебитни карти в САЩ годишно. В световен мащаб Visa обработва 12,3 трилиона долара от общия обем на плащанията.

Министерството на правосъдието твърди, че Visa налага на търговците и банките споразумения за изключване, като санкционира клиентите, които насочват транзакциите през различни мрежи или алтернативни платежни системи.

Чрез тези тактики Visa поддържа „огромен защитен ров“ около бизнеса си, което ѝ помага да реализира големи печалби.

Със седалище в Сан Франциско Visa отчита глобален оперативен доход от 18,8 млрд. долара и оперативен марж от 64% през 2022 г.

Северноамериканските операции на компанията могат да се похвалят с 83% оперативен марж през същата година.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес