Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се отказаха да изпращат военни кораби в Черно море

15 април 2021, 22:30 часа • 5409 прочитания

Съединените щати са се отказали да изпратят два военни кораба в Черно море тази седмица. Като мотив за решението те са посочили опасенията си, че това ще доведе до ескалация на напрежението между Русия и Украйна, съобщи американската медия "Политико", цитиран от Дарик.

По-рано този месец американският военноморски флот бе уведомил Турция, която в съответствие с Конвенцията от Монтрьо контролира трафика през Босфора и Дарданелите, че планира рутинно влизане в Черно море на два ескадрени миноносеца. Военноморските сили на САЩ пращат свои кораби в Черно море по осем-девет пъти годишно, така че планираното плаване не е било нещо необичайно, нито е имало за цел да изпрати някакъв специален сигнал.

Но след като в Източна Украйна избухнаха нови сражения между украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти, Съединените щати са се отказали да изпратят двата ескадрени миноносеца, за да избегнат ненужна изостряне на ситуацията, каза представител на Пентагона, цитиран от "Политико".

По-рано бившият директор на Пентагона Марк Еспър призова САЩ да засили военното си присъствие в региона. Според него САЩ и съюзниците им трябва да продължат да се противопоставят на Русия и да се опитват да възпират лошото ѝ поведение като разположат повече военни части в България и Румъния.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес