Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ санкционираха китайски фирми, снабдявали Русия с военни дронове

18 октомври 2024, 01:10 часа • 751 прочитания

Съединените щати въведоха санкции срещу китайски компании, свързани с производството на безпилотни летателни апарати, които Русия използва във войната си срещу Украйна. Това са първите американски санкции срещу китайски субекти, които „пряко разработват и произвеждат цялостни оръжейни системи в партньорство с руски фирми“, съобщи Министерството на финансите на САЩ, предава БГНЕС.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви: „За първи път действително видяхме китайска компания да произвежда сама оръжие, което след това е било използвано на бойното поле от Русия.“ „Ето защо продължаваме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да дадем ясно да се разбере на Китай, че тази практика е неприемлива и те трябва да предприемат стъпки, за да ѝ противодействат“, добави той.

Още: Руският "сенчест флот" замърсява океаните с петрол, а Западът бездейства

Последното решение на Министерството на финансите е насочено към три компании - две в Китай и една в Русия - заедно с руски гражданин заради участието им в разработването и производството на руския безпилотен летателен апарат с голям обсег на действие от серията „Гарпия“.

Дронът е „проектиран и разработен“ от базирани в Китай експерти и се произвежда в китайски заводи в сътрудничество с руски отбранителни фирми. След това те се прехвърлят в Русия за използване срещу Украйна.

Още: Данъкоплатците в САЩ помагат косвено на Кремъл да поразява украински болници

„Русия все повече разчита на експертния опит на чуждестранни специалисти и на вноса на сложни технологии, за да поддържа оръжейната си програма и да развива военната си кампания срещу Украйна“, заяви изпълняващият длъжността заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брадли Смит.

Двете базирани в Китай компании са Xiamen Limbach Aircraft Engine Co и Redlepus Vector Industry Shenzhen Co. На прицел са били и базираните в Русия дружества с ограничена отговорност Trading House Vector и Artem Mikhailovich Yamshchikov. Предишни санкции на САЩ засегнаха китайски предприятия, които предоставят компоненти на руски фирми - като впоследствие тези части се влагат в оръжия.

Още: Унгария обяви как ще изнудва ЕС за сметка на Украйна, за да продължава напред с руския петрол

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес