Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ реагираха с военна маневра на атаката над американското посолство в Багдад

01 януари 2020, 17:00 часа • 10738 прочитания

Част от американската 82-а въздушнопреносима дивизия получи заповеди за бързо разгръщане в Кувейт след атаката срещу американското посолство в Багдад от членове на проирански милиции.

Най-малко 750 парашутисти вече са на път към Близкия изток, потвърди министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, заявявайки, че допълнителни сили са подготвени за разполагане през следващите няколко дни.

"Това разгръщане е подходящо и предпазно действие, предприето в отговор на повишените нива на заплаха срещу американския персонал и съоръжения, на каквито бяхме свидетели в Багдад", каза Еспър, цитиран от БГНЕС.

Общо 4 000 военнослужещи от бригада за спешни действия на 82-та въздушна десантна дивизия са били уведомени за предстоящо разгръщане в следващите 96 часа, съобщиха за Fox News трима американски служители по отбраната.

Бързата реакция се случва на фона на бързо нарастващото напрежение между Иран и САЩ. Във вторник около 6 хиляди бойци на проиранска шиитска милиция щурмуваха американското посолство в Багдад, скандирайки "Смърт на Америка!" в отговор на американските въздушни удари срещу техни бази - заради ракетни атаки срещу американска база, при които бяха ранени четирима американски военни. Няма съобщения за американски жертви и нападението беше отблъснато, след като 100 морски пехотинци бързо подкрепиха охраната на посолството.

Американският държавен секретар Майк Помпео нарече случилото се в Баггдад акт на "спонсориран от държавата тероризъм" в интервю за CBS News, а американският президент Доналд Тръмп обеща, че иранското правителство ще бъде държано "изцяло отговорно" за нападението. Помпео каза, че нападението е било "организирано от терористи" и "подтиквано от ирански марионетки", като пусна в Туитър снимки, които според него показват обозначени от САЩ като терористи, имащи връзки с Иран, извън посолството.

"Посолството на САЩ в Ирак е от часове е БЕЗОПАСНО! Много от нашите велики бойци, заедно с най-смъртоносната военна техника в света, веднага се втурнаха към мястото. Благодарете на президента и министър-председателя на Ирак за бързата реакция при поискване", написа Тръмп в Twitter във вторник вечерта.

"Иран ще бъде изцяло отговорен за загубени животи или претърпени щети във всяко от нашите съоръжения. Те ще платят много ГОЛЯМА ЦЕНА! Това не е предупреждение, а заплаха. Честита Нова Година!", добави американският президент. Часове по-късно той коментира, че не желае война с Иран, а междувременно в АФП се появи информация, че проиранските милиции се изтеглят от американското посолство в Багдад, след като и днес бяха пред него.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес