Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран

20 октомври 2024, 14:05 часа • 2864 прочитания

В САЩ са изтекли секретни данни за подготовката на израелски удар по Иран. Става въпрос за документи от 15 и 16 октомври 2024 г. с класификация "строго секретно", които са били достъпни само за ключовите съюзници на САЩ - Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Изтичането става в момент, когато Израел почти е завършил подготовката си за удар срещу Иран в отговор на ракетната атака от 1 октомври.

Документите описват движението на боеприпаси за ответния удар на Израел срещу Иран, както и факта, че Израел провежда ракетни учения в подготовка за атаката. Това съобщи CNN, позовавайки се на трима различни източника. Документите бяха публикувани и в Telegram на 18 октомври от акаунт, наречен "Middle East Spectator", и след това се разпространиха като лавина.

САЩ са започнали разследване по случая.

Още: Израел показа как се крие Яхия Синвар преди да започне "бруталното клане" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Секретните документи са изготвени от американското "цифрово разузнаване" NSA. Все още не е ясно как са изтекли в интернет. Израелските медии вече пишат, че това може да е умишлено изтичане на информация от страна на Белия дом, който се противопоставя на драстичните действия на Израел срещу Иран и настоява само за "символичен" удар.

Освен това, както пише израелското издание YNET, Белият дом може умишлено да е позволил изтичането на документите, за да спре критиките от лявото крило на Демократическата партия, която подкрепя палестинската кауза и категорично се противопоставя на действията на Израел.

Още: "Хизбула" изстреля ракети по израелски град

Припомняме, че на 1 октомври Иран изстреля около 180 ракети срещу Израел. Израел все още не е отговорил на този удар, но обеща, че ще го направи. Американските медии съобщиха по-рано, че Белият дом се противопоставя на обсъжданите израелски удари срещу ирански ядрени и петролни съоръжения и настоява само за отговор, който да не предизвика широкомащабна реакция от страна на Техеран.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес