Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разочаровани от присъдата срещу кмета на Истанбул

16 декември 2022, 04:00 часа • 1325 прочитания

Съединените щати заявиха, че са "дълбоко обезпокоени и разочаровани", след като на кмета на Истанбул, ключова опозиционна фигура в Турция, бе наложена присъда от 2 години и 7 месеца затвор и му бе забранено да участва в политиката преди президентските избори догодина.

"Съединените щати са дълбоко обезпокоени и разочаровани от присъдата на турския съд срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който го осъди на 2 години и 7 месеца затвор и му забрани да извършва политическа дейност", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от БГНЕС.

"Призоваваме правителството да прекрати наказателните преследвания по законите за "обида" и да зачита правата и свободите на всички турски граждани, включително като осигури открита среда за обществен дебат", се казва в официално изявление.

Хиляди турци се събраха на централен площад в Истанбул снощи в знак на солидарност с опозиционния кмет на града. В сряда наказателен съд осъди Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да участва в политиката за същия период от време за "обида на държавен служител" през 2019 г.

Имамоглу ще продължи да изпълнява длъжността кмет на най-големия турски град, докато се разглежда жалбата му по дело, свързано с изключително оспорваните избори, на които първоначалната му победа беше анулирана. 

Германия нарече това "тежък удар върху демокрацията", а Франция призова Турция да "обърне посоката на отдалечаване от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на основните права".

Раздробената турска опозиция се бори да се обедини около един кандидат, който да оспори двадесетгодишното управление на Ердоган на предстоящия вот. Социологическите проучвания показват, че 52-годишният кмет на Истанбул е един от най-вероятните потенциални претенденти да победи Ердоган в пряка надпревара.

Проучване на MetroPoll обаче показа, че дори избирателите на партията на Еродган с ислямски корени ПСР смятат, че делото срещу кмета е "политическо". Проучването на MetroPoll показа, че 28,3% от избирателите на ПСР смятат, че делото се корени в политиката, докато 24,2% смятат, че то е свързано с "клевета". Само 17,6 % от националната общност смятат, че става въпрос за "клевета".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес