Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ работи денонощно, за да няма всеобща война в Близкия изток

06 август 2024, 06:15 часа • 1726 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе кризисни разговори относно потенциална иранска контраатака срещу Израел. Администрацията му работи денонощно, за да избегне всеобща война в Близкия изток, предаде БГНЕС. 

Още: Байдън увери Нетаняху, че САЩ пазят Израел срещу "всички заплахи от Иран"

Трескава дипломация

Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен разчитат на трескава дипломация, за да се опитат да намалят напрежението, предизвикано от предполагаемата израелска атака, при която в Техеран беше убит политическият лидер на Хамас Исмаил Хания.

Байдън се е обадил на краля на Йордания Абдула II, който помогна за свалянето на ирански безпилотни самолети и ракети при предишен сблъсък през април, а Блинкен проведе разговор с високопоставени служители в Катар и Египет - основните посредници, които се стремят към прекратяване на огъня в 10-месечната война между Израел и Хамас.

"Водим интензивна дипломация, почти денонощно, с едно много просто послание - всички страни трябва да се въздържат от ескалация", каза Блинкен, след като се присъедини към други високопоставени служители на среща в Белия дом. 

Опасения от разрастване на конфликта

Джо Байдън се срещна в строго охраняваната Ситуационна зала на Белия дом с екипа си по национална сигурност, включително с вицепрезидента Камала Харис. Той долетя до Белия дом след уикенд в дома си в Делауеър и след целувката на първата дама Джил Байдън се отправи направо към Овалния кабинет, без да дава коментар пред медиите.

Белият дом съобщи, че в разговора си Байдън и йорданският крал са "обсъдили усилията си за деескалация на регионалното напрежение, включително чрез незабавно прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложниците".

Още: Белият дом: Пълномащабната война между Израел и Хизбула не е неизбежна (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес