Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ продават на Сингапур 12 Ф-35 за 2,7 млрд. долара

10 януари 2020, 12:48 часа • 5746 прочитания

Съединените щати одобриха продажбата на до 12 изтребителя F-35 - един от най-модерните бойни самолети, строени някога - на Сингапур за около 2,75 милиарда долара, съобщи АФП.

Миналата година градът-държава заяви, че планира да закупи четири от самолетите, с опция за закупуване на още осем, като избра модела на „Локхийд Мартин“ пред съперниците от Европа и Китай.

Въпреки малката си територия, Сингапур разполага с едни от най-добре оборудваните въоръжени сили в региона и харчи голяма част от националния си бюджет за отбрана.

Държавният департамент одобри продажбата на самолетите, заяви Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната, като добави, че Конгресът е бил уведомен и сега също трябва да даде зелена светлина.

"Сингапур е стратегически приятел и основен партньор за сътрудничество в областта на сигурността и важна сила за политическата стабилност и икономическия прогрес в Азиатско-Тихоокеанския регион", каза агенцията.

Оттам добавят, че сделката "няма да промени основния военен баланс в региона".

На заможния град-държава му бяха необходими няколко години, за да прецени кой изтребител трябва да замени застаряващия му боен въздушен флот от Ф-16, преди да се спре на F-35.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес