Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ притиснали световните лидери да не присъстват на Парада на победата

17 април 2015, 10:09 часа • 20882 прочитания

САЩ са оказали косвено влияние за решението на лидерите на редица държави да откажат присъствие на Парада на победата в Москва на 9 май, призна на редовния си брифинг говорителката на Държавния департамент Мари Харф, предаде БГНЕС.

На говорителката беше зададен въпрос вярно ли е, че Вашингтон не препоръчал на правителствени ръководители да участват в празнуването на 70-ата годишнина от победата на СССР във Великата отечествена война.

Хард даде уклончив отговор, като повтори свои предишни изявления пред медиите, а именно, че има много начини да се почете Денят на победата в Европа и на 8 май във Вашингтон, както и че всяка страна взема свое самостоятелно решение за участие в тържествата в Москва.

След като журналисти напомниха на говорителката, че именно СССР е дал около 25 милиона жертви в тази война, тя каза, че САЩ "дълбоко почитат паметта на тези жертви".

"Но що се отнася конкретно до този военен парад, ние взехме под внимание събитията в Украйна и призоваваме други страни също да вземат под внимание това", подчерта говорителката на Държавния департамент.

Вчера, по време на традиционната пряка линия с гражданите руският президент Владимир Путин коментира темата, заявявайки, че всяка държава е свободна да реши сама за себе си.

"Това е избор на всеки политически деятел, на страната, която представлява. Някой просто не иска, а на някой от Вашингтон не му дават, но мнозина искат... Но това е избор и ние се отнасяме с уважение. Това е повод… как да кажа, срамно е... нека сами решават. Ние отбелязваме нашият празник, отдаваме уважението, правим го, за да може сегашните поколения да не забравят никога случилото се", заяви Путин.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес