Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ прати и бомбардировачи в Близкия изток, Помпео отиде в Ирак

08 май 2019, 07:37 часа • 3210 прочитания

Съединените щати изпращат стратегически бомбардировачи Б-52 в Близкия Изток, предаде БГНЕС по информация на АФП. Тези самолети може да носят ядрено оръжие.

Пентагона обяви, че самолетите ще бъдат разположени в страни от Персийския залив заради заплахи от Иран да атакува американските части в региона. Наскоро САЩ изпратиха и самолетоносач в Персийския залив, отново посочвайки като причина "наскорошни и явни индикации, че Иран и техни наемници се подготвят да атакуват американски части".

От Вашингтон обявиха, че имат данни от разузнаването, че съществува заплаха, но не дадоха повече подробности.

Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео е на необявено посещение в Ирак. Помпео кацна в Багдад, вместо в Берлин, където трябваше да отиде по програма.

Посещението идва в момент на повишено напрежение между Иран и САЩ. Според анонимни източници от иракското правителство, Помпео ще се срещне с премиера на страната Адел Абдел Махди.

Посещението на Майк Помпео идва два дни след като САЩ обявиха, че изпращат самолетоносач и съпътстващата го ударна група кораби в Близкия Изток и нарекоха този ход "ясно послание към Иран".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес