Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ помагат на 13 000 души да напуснат Кабул с американски самолети

21 август 2021, 12:46 часа • 2185 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че досега, освен САЩ, още 12 държави са се съгласили да приемат поне временно бежанци от Афганистан. Сред тях са РС Македония, Албания и Косово, пишее БГНЕС. "Албания, Канада, Колумбия, Коста Рика, Чили, Косово, Северна Македония, Мексико, Полша, Катар, Руанда и Уганда направиха великодушни предложения по отношение на усилията за преместване на застрашени афганистанци", каза Блинкен, чието изявление бе публикувано късно снощи от Държавния департамент.

„Оценяваме високо подкрепата, която те предложиха, и се гордеем, че работим с тях по съвместната подкрепа за афганистанския народ. Окуражени сме, че и други държави също обмислят да предложат подкрепа“, каза Блинкен. Транзитът на евакуирани афганистанци и граждани на други страни, напуснали Афганистан, вече се осъществява или ще се осъществи скоро през територията на 14 държави. Това са Бахрейн, Дания, Франция, Германия, Италия, Казахстан, Кувейт, Катар, Таджикистан, Турция, Украйна, Обединените арабски емирства, Великобритания и Узбекистан.

Блинкен заяви, че от 14-ит август САЩ са дали възможност на около 13 000 души да напуснат Кабул с американски самолети и да продължат спасителната операция. „През последните няколко дни по свои дипломатически канали САЩ организираха безпрецедентна глобална акция по евакуацията на американски граждани, служители от държави партньори и застрашени афганистанци от Кабул“, каза Блинкен. Той изрази специална благодарност на партньорите на Вашингтон „по цялата планета, които участваха в тази операция“.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес