Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ поиска 14 млрд. долара от Deutsche Bank заради провалени ипотечни книжа

16 септември 2016, 08:40 часа • 1507 прочитания

Американските власти поискаха от Deutsche Bank да плати рекордна глоба от 14 млрд. долара, за да се разреши случай с ипотечни книжа, чийто корени са в кризата от 2008 година. От банката потвърдиха информацията, предаде БГНЕС.

Тази финансова санкция е най-голямата, налагана някога на чуждестранна банка в САЩ. Тя изпреварва с много 8,9-те милиарда, наложени на френската финансова институция BNP Paribas през 2014 г. за нарушаване на американското ембарго срещу Иран.

По темата "ипотечни книжа" и тяхната истинска стойност обаче готвената глоба за Deutsche Bank далеч не е най-голямата. Bank of America вече плати 16,65 млрд. долара обезщетения по граждански искове, а Goldman Sachs даде 5 млрд. долара, включително 1,8 млрд. долара директно на засегнати жестоко общнини и физически лица от финансовата криза през 2008 година.

Окончателният размер на глобата би трябвало да е значително по-малко от 14-те милиарда долара, съобщи източник на АФП, потвърждавайки информация на The Wall Street Journal.

Преговорите между американското министерство на правосъдието (DOJ) и адвокатите на най-голямата германска банка са в ход, но биха могли да бъдат повлияни от климата анти-Уолстрийт, който преобладава сега в предизборната кампания за Белия дом.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес