Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пак почва с екзекуции на федерално ниво

16 юни 2020, 08:51 часа • 3017 прочитания

Съединените щати ще възобновят федералните екзекуции на 13 юли след 17-годишно прекъсване, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от АФП.

След възстановяването на смъртното наказание през 1988 г. са извършени само три федерални екзекуции, посочва БГНЕС.

Генералният прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар обяви преди година, че възнамерява да възобнови смъртното наказание за федерални престъпления. Смъртоносни инжекции трябваше да получат петима осъдени убийци бяха през декември 2019 г. и януари тази година в щата Индиана.

В последния момент Върховният съд на САЩ отказа да отмени спирането на федералните екзекуции, като каза, че "в светлината на това, което е заложено", блокът за екзекуциите трябва да бъде прегледан от апелативния съд.

През април Апелативният съд във Вашингтон одобри използването на пентобарбитал за смъртоносни инжекции и Бар разпореди да бъдат определени нови дати за екзекуциите за четирима от петимата осъдени.

Според проучване на общественото мнение, подкрепата за смъртното наказание намалява през последните години до около 54% в сравнение с 80% в началото на 90-те години.

Само няколко щати в северната част на страната все още извършват екзекуции. През 2019 г. са екзекутирани двама души.

Делата за повечето престъпления в Съединените щати се гледат в държавните съдилища, но някои се обработват от федерални прокурори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес