Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ одобриха продажбата на ракети Patriot за 5 млрд. долара на Германия

15 август 2024, 23:48 часа • 2546 прочитания

САЩ обявиха, че одобряват продажбата на до 600 ракети Patriot и свързаното с тях оборудване на стойност 5 млрд. долара на Германия, която е дарила няколко от модерните системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Предложената продажба на ракетите PAC-3 MSE „ще подкрепи външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като подобри сигурността на съюзник от НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа“, се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Още: Полша подписа договор за 48 пускови установки за "Пейтриът"

То „ще подобри способността на Германия да посреща настоящи и бъдещи заплахи и ще повиши отбранителните способности на нейната армия. То ще подкрепи целта на Германия за подобряване на националната и териториалната отбрана, както и на оперативната съвместимост със силите на САЩ и НАТО“, се допълва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Държавният департамент одобри евентуалната продажба на ракетите на Германия, а на 15 август министерството на отбраната и сигурността предостави необходимото уведомление на Конгреса, който все още трябва да подпише сделката.

Още: Познат проблем бави производство на ракети Patriot в Япония

Германия дари няколко системи Patriot на Украйна, която се защитава от множество руски ракетни обстрели и атаки с дронове, насочени срещу нейната инфраструктура, поради което отчаяно се нуждае от допълнителна противовъздушна отбрана.

След избухването на войната в Украйна през 2022 г. Берлин изостави традиционно пацифистката си позиция и се превърна във втория по големина доставчик на военна помощ за Киев след Вашингтон. I БГНЕС

Още: Зеленски: До края на годината ще получим още F-16, но и те няма да са достатъчни (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес