Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ обяви нови санкции срещу ключови руски банки и компании

17 юли 2014, 12:13 часа • 25729 прочитания

Съединените щати налагат нови санкции на Русия за интервенцията й в Украйна и заради това, че не предприема мерки за намаляване на напрежението. Поредните санкции са спрямо ключови сектори от руската икономика, включително отрасъл "отбрана", информира БНР.

В наказателния списък са вкарани концернът "Алмаз-Антей", Уралвагонзавод, НПО "Машиностроене", както и няколко структури на "Ростех": концернът "Калашников", компаниите "Съзвездие", "Радиоелектронни технологии" (КРЭТ), "Базалт" и Конструкторското бюро за приборостроене.

Санкциите се стоварват и срещу най-голямата руска нефтена компания "Роснефт", най-големият в Русия независим производител на газ "Новатек", петролният терминал във Феодосия, а също руската банка за развитие "Внешекономбанк" и една от най-големите в страната търговски банки "Газпромбанк", информира БГНЕС.

Високопоставен представител на Белия дом обясни, че санкциите спрямо руските банки предполага не замразяване на активи, а забрана да се получават американски кредити за период по-голям от три месеца. Той добави, че засегнатите банки ще бъдат лишени от досегашния достъпа до американски кредитен пазар. Събеседникът предположи, че сега банките ще трябва да се обръщат към Банка Русия за долари, информира РИА Новости.

Новите санкции включват и познатите вече персонални санкции, като е разширен кръгът от наказаните лица. Сега в него попада зам-председателят на Държавната дума Сергей Неверов, федералният министър по въпросите на Крим Олег Савелиев, президентския помощник Игор Счегольов и премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай.

По-рано днес Владимир Путин вече се обяви против новите санкции.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес