Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ няма да извадят Куба от списъка на държави, спонсори на тероризъм

24 март 2023, 03:30 часа • 1263 прочитания

САЩ нямат планове за изваждане на Куба от списъка на държавите, спонсориращи тероризма, заяви държавният секретар Антъни Блинкен, предаде АФП.

"Не планираме да ги извадим от списъка", заяви Блинкен в Комисията по външни работи на Камарата на представителите след въпрос на депутат от конкурентната Републиканска партия, предаде БГНЕС. "Ако трябва да има такова преразглеждане, то ще се основава на закона и на критериите в закона, установени от Конгреса", каза Блинкен. "Това е много висока летва", допълни той.

Републиканският предшественик на Блинкен Майк Помпео през януари 2021 г. внезапно върна Куба в списъка на държавните спонсори на тероризма, което сериозно възпрепятства чуждестранните инвестиции, тъй като компаниите рискуват правни последици в Съединените щати.

Този ход сложи край на усилията на тогавашния президент Доналд Тръмп да обърне офертата за нормализиране на отношенията с комунистическия остров и дългогодишен противник, започната от неговия предшественик Барак Обама.

Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви, че забележките на Блинкен не са изненада. "Секретарят Блинкен потвърждава очевидното: сегашната американска администрация никога не е възнамерявала да отмени несправедливото обявяване на Куба от Тръмп за държавен спонсор на тероризма, защото това не е удобно за престъпната ѝ политика на икономическо задушаване", написа Родригес в Туитър.

Президентът Джо Байдън, който беше вицепрезидент на Обама, в по-голямата си част запази политиката на Тръмп спрямо Куба и предприе допълнителни действия след потушаването на редките протести.

При вземането на решението си Помпео не свърза Куба с никакви скорошни терористични действия, но посочи отказа на Хавана да екстрадира лидери на Колумбийската армия за национално освобождение (ELN) на тогавашното дясно правителство в Богота.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес