Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ не дават на Украйна да стреля с ATACMS в Курска област: CNN разкри защо

16 август 2024, 11:38 часа • 2226 прочитания

САЩ не са склонни да позволят на Украйна да използва американски оръжия с далечен обсег в Курска област, в това число и ракетите ATACMS с обхват до 300 км.

Още: Да пожертваме територии: В Русия се промъкват такива мисли (ОБЗОР - ВИДЕО)

Причината не е ескалацията

Причината не е рискът от ескалация, а защото САЩ разполагат с "ограничени количества“, съобщи CNN на 16 август, като се позова на няколко неназовани американски служители.

Зам.-прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх преди дни отговори на въпрос колко навътре в руската територия е позволено на Украйна да нанася удари. Тя каза, че САЩ „не подкрепят атаки на далечни разстояния“, но отказа да уточни точното разстояние. „Няма да чертая карта къде могат и къде не могат да нанасят удари, но ние сме били много ясни с украинците“, посочи Сингх.

Още: Слабите места на Путин и как Западът да ги атакува

По-добре да се ползват в Крим

САЩ продължават да не са склонни да дадат зелена светлина за използването на доставените оръжия с голям обсег в Курска област, тъй като те „биха били използвани по-добре", когато са насочвани срещу окупирания от Русия полуостров Крим, пише CNN.

Снимка: Getty Images

Това обаче се дължи по-скоро на ограничените доставки на ATACMS, отколкото на дългогодишните опасения от ескалация на войната, казват официални лица от Щатите.

САЩ за първи път доставиха на Украйна далекобойните ракети ATACMS през март тази година, но обявиха това официално през април.

Според CNN - САЩ и западни служители, запознати с последните разузнавателни данни, „предупреждават, че е изключително малко вероятно Украйна да успее да задържи“ руската територия в Курска област. Твърде рано е да се прецени как операцията ще повлияе на по-широкия изход от войната.

Още: Лондон даде на Украйна да ползва британски оръжия в Русия, зове съюзниците да разрешат и Storm Shadow

Още ракети от САЩ за Украйна с голям обсег - информация от Киев

Дискусиите между Украйна и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за доставка на крилати ракети с голям обсег са „в напреднал стадий“, съобщи пред Kyiv Independent източник, близък до администрацията на президента Володимир Зеленски.

Източникът казва, че не е ясно кога ракетите ще пристигнат в Украйна, но добавя, че се обмисля възможността да бъдат доставени през есента. От офиса на Зеленски са отказали коментар.

Още: Германия каза какви оръжия ще даде на Украйна до края на 2024 г., САЩ с още пакети в близките дни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес